marți, 6 august 2013

PRAJITURA CU ZMEURA SI CIRESE

Va salut dragii mei, revin cu o reteta buuuna de tot- prajitura cu zmeura si cirese; nu stiu daca mai gasiti acum in piete zmeura si cirese, eu am facut-o in plin sezon, daca nu mai gasiti puteti folosi cu succes si fructe congelate; deasemenea puteti folosi numai zmeura sau numai cirese.
Iata si reteta: pentru aluat e nevoie de:
- 300 gr. faina
- 2 lingurite praf de copt
- 200 gr. unt sau margarina
- 70 gr. zahar
- 1 pliculet zahar vanilinat
- 2 linguri smantana
- 5 galbenusuri de ou
CREMA
- 5 albusuri batute spuma
- 150 gr. zahar
- 2 plicuri praf budinca ( 2X40 gr.)
- 6 linguri ulei
- 1 lingurita extract de vanilie sau 1 fiola

Suplimentar:
- 500 gr. fructe spalate si curatate
- zahar pentru ornare

Cum se face:
Se cerne faina, se adauga praful de copt, zaharul, untul sau margarina; se amesteca, apoi adaugam galbenusurile, smantana si vanilia. Se framanta repede, daca e necesar se mai adauga faina. Se imparte aluatul in 2 parti, aproximativ 60% si  40%; se inveleste partea de aluat mai mare in folie de plastic si se da la frigider iar partea mai mica de aluat se imparte in 2 bile si se da la congelator ptr. aprox. 30 minute.
Atentie sa nu se congeleze, daca incepe sa se congeleze le mutati la frigider.

Se pune aluatul in tava de copt (dimensiune: 33 x 20 cm).
Se prepara si crema: albusurile se bat spuma, se adauga treptat zaharul; se toarna praful de budinca cernut prin sita si se amesteca usor cu o lingura de lemn; se incorporeaza la final si uleiul, amestecand usor.
Peste aluatul din tava se pune crema preparata.

Peste crema se adauga fructele rasfirate, nici prea multe dar nici putine.


deasupra fructelor se da prin razatoare aluatul ramas, adica cele 2 bile de la congelator saua frigider.


Se da la copt la 180 grade primele 15 minute, apoi se reduce focul la 160 grade si se mai coace inca 15 minute. Se opreste cuptorul si se lasa pentru alte 15 minute sa se raceasca la cuptor.


Se pudreaza cu zahar pudra si se serveste.



Niciun comentariu: