miercuri, 12 iunie 2013

TORT CU CAPSUNI


Bine v-am regasit dragi prieteni! Anul acesta va marturisesc ca am profitat de sezonul capsunilor drept pentru care doresc sa impartasesc cu voi reteta mea de tort cu capsuni. Este pur si simplu un deliciu gastronomic.
Pentru cele 2 BLATURI avem nevoie de:
- 4 oua
-1 varf de cutit de sare
- 120 gr. zahar
- 4 linguri de ulei
- 1 zahar vanilinat
- 150 gr. faina de grau
- 1 lingurita praf de copt
Se separa ouale, galbenusurile se amesteca intr-un bol cu uleiul, separat albusurile cu sarea se bat spuma, se adauga zaharul treptat, zaharul vanilinat, galbenusurile amestecate cu ulei iar la final faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca usor cu o spatula, se imparte compozitia rezultata in 2 parti egale, se coc foile pe rand in tava rotunda cu fund detasabil cu diametru de 27-28 cm si captusita cu hartie de copt. Se tin la cuptor aprox. 10 minute sau pana se rumenesc frumos.
CREMA
- 500 ml frisca vegetala (Hulala)
- 325 ml lapte condensat de casa ( reteta aici) practic 1 portie
- 1 pliculet gelatina granule
- 100 ml apa rece
- 2 linguri miere de albine
FRUCTE: aprox. 800 capsuni spalate si curatate (dar nu curatate toate de codita)
Pentru decor:
- 2 cubulete ciocolata neagra de menaj+2 linguri ulei
- 1 cubulet ciocolata alba de menaj+1 lingura ulei
- praf de Nesquick (cel ptr. lapte cu cacao)

Se pregateste crema. Gelatina se pune cu apa intr-un castron sa se "umfle". Se pune un vas cu apa la fiert ptr. a topi gelatina. Pastram 3 linguri de frisca lichida pentru a topi gelatina iar restul se bate spuma, dar nu chiar de tot. Peste gelatina umflata se pun cele 3 linguri de frisca lichida si se pune peste vasul in care fierbe apa pentru a se topi, atentie sa nu fiarba. Gelatina topita  se adauga in laptele condensat, care mai pe urma se adauga in frisca batuta spuma, adaugam si cele 2 linguri de miere de albine si se amesteca bine cu mixerul.
Asamblarea tortului se face in tava in care s-au copt blaturile. - Peste unul dintre blaturile racite se pune crema, iar in crema se apasa usor capsunile spalate si uscate si fara codita. Se pastreaza capsuni mari si frumoase pentru decor. Se acopera din nou cu crema

                  
Deasupra se pune cel de-al doilea blat.
Se poate acoperi cu glazura de ciocolata sau se pastreaza cateva linguri de crema se fac santuri fine si se pudreaza cu praf Nesquick (asa cum am facut eu). Se da la frigider.


Pregatim capsunile pastrate, le spalam, dar nu le taiem codita, le uscam prin tamponare cu servetele de hartie, topim ciocolata neagra cu uleiul la bain-marin apoi dam capsunile prin ciocolata, pastrand codita si lasand putin spatiu neacoperit de ciocolata de langa codita. Apoi se pun pe hartie de copt pentru a se intari glazura.
Intr-un alt vas topim si ciocolata alba pe care o punem intr-un colt al unei pungi, varful pungii il intepam cu un ac apoi decoram capsunile glazurate (eu am facut doar niste linii). Coditele care sunt prea lungi, dupa glazurare, se taie din lungime cu o foarfeca.


Se aseaza capsunile glazurate pe tort dupa bunul plac.



Se pastreaza la frigider. Se poate servi dupa 1 ora, pentru ca in acest timp crema se fixeaza (se inatreste)Inainte de a taia tortul in felii, se desparte crema tortului de peretele inelului cu un cutit tot roata, apoi se scoate inelul cu grija. Se serveste cu muuuulta pofta.

Niciun comentariu: