luni, 21 mai 2012

CREMES


Va salut dragii mei! E drept am lipsit ceva vreme, dar acum revin cu retete noi, sau poate retete vechi ("clasice", poate ar suna mai bine). Una dintre preferatele noastre este cremesul care este probabil una dintre cele mai bune retete de prajituri inventate vreodata si este cunoscuta sub toate denumirile: nemtii ii spun cremeschnitte (placinta cu crema), maghiarii ii spun kremes, iar sarbii, croatii si slovacii ii zic krempita. Oricum ar fi mie imi place sa cred ca reteta mea se aseamana in mare masura (atat la aspect cat si la gust) cu prajitura pe care o cumparam odinioara de la o celebra cofetarie din Dej (nu vreau sa fac reclama, de aceea nici nu voi posta aici denumirea ei), iar dupa multe incercari eu zic ca este la fel de delicioasa cu aceea din cofetarie.
Avem nevoie de:
- foi de cremes mari (dimensiuni 20 X 40 cm)
- 2 lt lapte gras fiert
- 400 gr. zahar
- 6-7 oua proaspete (ar fi bine daca ar fi de casa, iese mai galbuie crema)
- 200 gr. amidon alimentar Gustin
- 1 fiola esenta de vanilie sau un baton de vanilie macinat sau 5 pliculete de zahar vanilinat
- 300 ml frisca
- zahar pudra pentru ornat
Cum se face:
1,5 lt lapte se pun  pe foc cu zaharul pentru a se topi. Ouale se separa, albusurile se bat spuma tare.

Cum se face:
1,5 lt lapte se pun pe foc cu zaharul pentru a se topi. Ouale se separa, albusurile se bat spuma tare. Galbenusurile se amesteca si se introduc in laptele ramas, apoi se incorporeaza amidonul. Se amesteca bine. Cand laptele de pe foc incepe sa fiarba se adauga compozitia cu galbenusuri si amidon. Se amesteca cu un tel pentru a nu face cocoloase si a obtine o crema omogena. Se adauga si vanilia. Se fierbe la foc mic aproximativ 10-15 minute amestecand mereu.


Se ia de pe foc si se introduc si albusurile batute spuma. Se amesteca bine.


Dupa ce crema este omogena lasam sa se racoreasca 5 minute amestecand din cand in cand pentru a nu face pojghita apoi se pune peste foaia de cremes.

Se lasa sa se raceasa. In acest timp frisca se mixeaza bine, apoi cu ajutorul unui pos se pune peste crema.

Foaia de deasupra se zdrobeste (eu folosesc doar jumatate din ea, cealalta jumatate urmand s-o folosesc data viitoare cand mai fac) iar pe urma se presara in mod uniform peste frisca.


Cu ajutorul unei site fine se pudreaza cu zahar pudra (daca aveti zahar aromat cu vanilie e si mai bine)

Asta este reteta de cremes si nu cred ca este complicat deloc. Vor rezulta aproximativ 15 bucati mari.


                                                          S-aveti pofta!

4 comentarii:

Marinela Muresan spunea...

Nu doar o reteta de prajitura buna...mult mai mult de-atat...Eu iti multumesc foarte mult pentru surpriza...cremesul tau a fost minunat, iar surpriza pe care mi-ai facut-o l-a facut sa fie SPECIAL! :)

monaluca spunea...

Multumesc Marinela! Ma bucur mult ca ti-a placut nu doar cremesul ci si surpriza!!

Anonim spunea...

Cremesul a iesit supeeeeeeeeeeeeeer! Multumim pentru reteta!

monaluca spunea...

Ma bucur! Enjoy!