luni, 21 martie 2011

PRAJITURA "TAVALITA"

Se pare ca va dau una dulce una sarata, iar azi e momentul pentru ceva dulce. Ce vreau sa va propun acum este un desert simplu si usor de facut - prajitura "tavalita" sau cuburi in cocos pe care il puteti pregati atat pentru wek-end dar mai ales in cursul saptamanii cand aveti pofta de ceva dulce.
Am spus ca este simplu de facut deoarece avem nevoie de un blat copt, sirop de cacao si nuca de cocos sau nuca macinata sau fulgi de ciocolata etc.
Pentru blat avem nevoie de:
- 6 oua
- 6 linguri apa
- 12 linguri zahar
- 1 pliculet zahar vanilinat
- 1 pliculet praf de copt
- 12 linguri de faina
- 2 linguri cacao
- 3 linguri ulei
- 5 linguri nuca macinata
- esenta de rom (optional)
Pregatim blatul astfel (ca sa iasa mare, frumos si uniform): se separa ouale, galbenusurile le punem intr-un bol,

le amestecam cu uleiul si le punem deoparte...ca o sa le vina si lor randul.
Faina impreuna cu cacaoa si praful de copt le punem intr-un alt bol, le amestecam si le punem la "indemana".

Albusurile le punem intr-un bol mai mare, adaugam apa si un praf de sare si incepem sa le batem bine-bine, adaugand pe rand zaharul.

Cand este spuma tare adaugam galbenusurile amestecate cu uleiul.

Mixam incet pentru ca urmeaza faina amestecata cu praful de copt si cacaoa.


Deja incepe sa se coloreze frumos. La final adaugam nuca macinata si esenta de rom (cine doreste)

Amestecam incet si punem in tava captusita cu hartie de copt.

Dam la cuptor pentru aproximativ 35-40 minute la foc moderat. Facem testul cu scobitoarea (intepam blatul copt cu o scobitoare: daca aceasta iese uscata atunci blatul este copt), lasam sa se raceasca

iar apoi il taiem cubulete.

Asezam cuburile pe un platou si pregatim siropul.
Siropul il pregatim "la ochi" din zahar, cacao, lapte, putin unt sau margarina (va marturisesc sincer ca niciodata nu am masurat aceste ingrediente am considerat ca nu este cazul ptr. ca oricum acesta trebuie fiert deci nu are cum sa nu va iasa) Se amesteca bine aceste ingrediente si se pun la foc mic sa fiarba 5 minute amestecand mereu.

Cuburile le dam prin acest sirop caldut iar apoi le "tavalim" prin nuca de cocos sau ce doriti voi.

Le asezam pe un platou si le dam la rece.

Sunt absolut delicioase aceste cuburi. Reteta de blat se poate folosi cu succes si pentru diverse torturi (cu frisca, fructe etc.)

Niciun comentariu: