joi, 15 aprilie 2010

TAITEI DE CASA

Cineva m-a rugat sa postez reteta mea de taietei de casa, deoarece a servit candva la mine supa de gaina cu taietei de casa si mi-a marturisit ca ea ii cumpara din magazin dar supa mea parca era mai buna pentru ca taieteii erau mai "fermi" si mai gustosi decat cei cumparati care mi-a spus ca se "flescaiesc" la fierbere. Poate nu va vine sa credeti dar, sunt persoane care nu stiu sa-i pregateasca.
Eu de obicei fac mai multi (nu doar pentru a face o singura data supa cu ei) si asta pentru ca uscati bine si aerisiti se pot pastra mai mult timp.
Avem nevoie de:
- 5 oua de casa de marime medie (adica nici mari dar nici mici)
- 1 praf de sare
- 3 linguri apa
- 2 linguri ulei
- 400 gr faina aproximativ
Cum se prepara: Punem ouale intr-un bol,
le batem bine-bine cu furculita sau cu un tel, adaugam sarea,uleiul si apa, le amestecam din nou bine, apoi incepem sa incorporam faina lingura cu lingura
pana cand simtim ca nu se mai poate amesteca cu lingura si este nevoie a se framanta, astfel coca obtinuta se transfera din bol pe masa de lucru infainata.
 
Se continua incorporarea cantitatii de faina ramase, framantand aluatul bine, pana cand rezulta o coca densa, elastica si nelipicioasa.
Bun aluatul este gata. Acum foile de taietei ii putem face prin 2 modalitati: ori le intindem cu sucitorul ori la masina. Eu am impartit aluatul in 2 parti egale pentru a arata ambele modalitati.
Se intinde prima foaie cu sucitorul pe masa de lucru usor infainata.
Se intinde bine ruland foaia pe sucitor si totodata apasand cu palmele foaia dinspre interior spre exterior. (Nu stiu daca am fost suficient de clara insa metoda ar fi fost mai explicita cu un material video.) Se procedeaza de mai multe ori asa presarand si pe foaie faina pentru a nu se lipi de sucitor pana cand foaia va deveni foarte subtire si rotunda.
Dupa ce foaia este suficient de intinsa se pune la uscat pe o fata de masa curata aproximativ 25-30 minute. Apoi se imparte in 2 jumatati care se pliaza
iar sulul rezultat se taie in taietei fini cu un cutit bine ascutit.
La cealalta metoda va trebui sa taiem coca in felii de aluat, le aplatizam putin cu palma
pe care le vom infaina foarte bine pe ambele parti
urmand apoi sa le dam prin masina.
Se intind foile de vreo 3 ori setand rolele de la masina de la marime mare la marime mica pana cand rezulta foi subtiri.
Punem foile rezultate pe o fata de masa curata la uscat
apoi le taiem in taietei fini
Si sunt gata taieteii si gustosi si sanatosi. Ii mai punem la uscat apoi ii putem folosi la supa, taietei in lapte sau cum mai vreti voi sa-i serviti. Se pot pastra in cutii de plastic sau in pungi de celofan si se depoziteaza la loc uscat si racoros.

2 comentarii:

mm spunea...

Taieteii copilariei mele...Eu nu am facut niciodata...multumesc pentru reteta!!! Trebuie sa incerc neaparat!!! :) :)

monaluca spunea...

sunt si taieteii copilariei mele (imi aduc aminte cu drag cand ii facea mama mea), iar acum ii fac pentru puiul meu caruia ii plac asa de mult incat trebuie sa-i fac in fiecare saptamana