marți, 9 februarie 2010

PIZZA

Pizza facuta de mine este delicioasa si hranitoare si intotdeauna este nevoie sa fac cate 2 tavi mari de aragaz, si asta pentru ca se poate reincalzi chiar si a doua zi la cuptorul cu microunde fiind la fel de buna ca atunci proaspat scoasa de la cuptor.
Asa cum spuneam cantitatile sunt pentru 2 tavi mari de aragaz si asta deoarece am vrut sa profit de toata dimensiunea tavii, dar cine doreste poate face 1 singura tava reducand astfel cantitatile proportional.
 
Avem nevoie de: pentru aluat: 600 gr. faina alba, 25 gr. drojdie(proaspata am pus eu), 1 lingura zahar, 2 linguri sare si apa minerala aproximativ 500 ml. Pentru topping: 400 gr. sunca praga sau sunca presata, 350 gr. cascaval ras, 400 gr. mozzarela, cateva masline, cateva felii de ardei gras rosu si/sau verde, ciuperci, ceapa taiata solzisori (eu nu am pus deoarece am folosit un ketchup cu ceapa pentru uns blatul). Se mai poate pune (asta dupa preferintele fiecaruia): porumb, mazare, carnaciori, salam alte mezeluri, parmezan sau alte branzeturi (eu nu am pus).
Cum se face: pregatim aluatul pentru inceput: amestecam drojdia cu zaharul pana cand aceasta devine lichida.
 
Punem 500 gr. faina intr-un vas, adaugam sarea si drojdia lichida si putin cate putin din apa minerala si incepem sa framantam.
Ne ajutam binenteles si de cele 100 gr de faina pastrate initial, adaugand in aluat putin cate putin. Se framanta bine pana cand rezulta un aluat omogen pe care-l pudram in final cu putina faina,

il acoperim cu un prosop curat de bucatarie si-l lasam sa se odihneasca.
Intre timp, taiem sunca felii, razuim cascavalul, taiem ardeiul felii lungi

taiem si branza mozzarela, si chiar si maslinele (eu am avut masline cu samburele scos)

    Dupa ce am terminat de taiat, feliat si razuit le punem toate la indemana.
Se intinde o foaie patrata pe masa infainata din jumatate din aluatul putin dospit ajutandu-ne de un facalet.
  
Punem foaia in tava tapetata cu hartie de copt si o ungem cu ketchup (eu l-am folosit pe cel Bavaria de la Hellmann's pentru ca este cu ceapa).                      
Pe foaia unsa cu ketchup punem jumatate din ingrediente, rand pe rand insa avem grija sa punem si putin cascaval ptr. ca acesta topindu-se are rol de liant intre blat si celelalte ingrediente impiedicand astfel curgerea acestora de pe blat. 
Continuam cu sunca, ardeiul si maslinele acoperind astfel tot blatul iar la final punem si feliute de mozzarela.
Dam tava la cuptor la foc potrivit pentru aproximativ 25 minute. Verificam pizza daca este coapta dedesubt ridicand usor blatul.
Se scoate din tava si o acoperim cu aceasi hartie de copt folosita la coacere si peste hartie punem un prosop pentru a o pastra calda si pentru a o impiedica sa se usuce.  
La fel procedam si cu a doua. Si este gata si aceasta:

Cat timp sunt caldute le taiem cu rola sau cu un cutit (eu le-am taiat triunghiuri), le asezam pe un platou
si le putem servi cu sau fara ketchup.

 
Si pentru voi o feliuta virtuala care "sa va faca cu ochiul"
S-aveti pofta!
                                                                             
                                                      

2 comentarii:

Andreea spunea...

Foarte frumoasa pizza ta si chiar imi face cu ochiul, cred ca o sa o incerc dar o sa fac doar o tava

Monaluca spunea...

Iti multumesc Andreea pentru aprecieri iar daca vrei sa faci doar o tava atunci va trebui sa reduci cantitatile ingredientelor la jumatate