sâmbătă, 23 ianuarie 2010

"O NOAPTE LA VENETIA"


Suna de parca-ar fi titlul unui roman de dragoste insa este o prajitura pe cat de aratoasa pe atat de gustoasa.

Avem nevoie de:
- 10 oua
-100 gr. nuca de cocos
- 9 linguri de faina
- 10 linguri zahar
- 1/2 pachetel praf de copt
- 2 linguri cacao
- 1 cub  de 250 g margarina Rama
- 50 gr ciocolata + 20 gr unt (pentru decor)

Dupa cum se vede este o prajitura cu 2 blaturi, deci normal ca facem intai blatul I: 6 albusuri se bat spuma cu 6 linguri zahar, adaugam 5 linguri faina si nuca de cocos. Punem compozitia in tava in care am pus hartie de copt niveland usor.
 
Pe urma trecem la executarea celui de II-lea blat : din cele 4 oua ramase, separam albusurile de galbenusuri , batem spuma albusurile cu cele 4 linguri de zahar ramase, adaugam galbenusurile

iar la final faina (cele 4 linguri ramase) amestecata in prealabil cu cacaoa si praful de copt.
Se amesteca usor si se pune in tava peste blatul din cocos niveland usor (deci nu amestecam!)
Se da la copt aproximativ 35 minute la 180 grade C.
Intre timp preparam crema: cele 6 galbenusuri pastrate de la blatul de cocos se amesteca cu 150 gr zahar farin.

Se fierb la bain-marin amestecand din cand in cand pana cand zaharul este topit si crema incepe sa se intareasca.

Intre timp mixam bine cubul de margarina Rama

si avem grija si de crema de galbenus. Cand este gata  arata asa

O lasam sa se raceasca si pe urma o amestecam cu margarina.

Punem crema peste blatul racit si nivelam bine cu un cutit sau o spatula.

Dupa ce am nivelat-o punem prajitura la frigider pentru a se intari putin crema.
Preparam decorul: cele 50 gr ciocolata le amestecam cu 20 gr unt si le punem pe bain-marin pana se topesc. Apoi ne folosim de un recipient din plastic sau ce aveti voi prin casa in care punem ciocolata topita pentru a face decorul. Se incepe intai de la mijloc cu o linie pe care o trasam dintr-un colt in coltul opus si pe urma continuam cu celelalte.
 
Si tot asa pana cand trasam toate liniile si se formeaza un grilaj. Si fiindca din neatentie am picurat cate-un strop de ciocolata acolo unde nu trebuia (ca doar nu sunt maistru cofetar) mi-am zis ca trebuie sa rezolv problema. Cum? picurand si alti stropi de ciocolata in interiorul dreptunghiurilor formate.
Si a rezultat asa:

Dar si asa arata destul de bine, nu credeti?

Si e gata prajitura. Va poftesc si pe voi la cate-o bucatica binenteles virtuala.




2 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte frumoasa! Imi poti spune, te rog, ce dimensiuni are tava folosita de tine?

monaluca spunea...

Multumesc! Dimensiunea tavii folosite: 32X22 cm.